Top
 

Automatizacija SN mreže

MR BH / Program  / Indikatori kvara / Automatizacija SN mreže

Automatizacija srednjenaponske mreže predstavlja san svih elektrodistribucija. Iz udobnog radnog okruženja u centrali imati potpuni nadzor i kontrolu nad elektro mrežom, pratiti sva događanja i imati mogućnost intervencije na daljinu u vanrednim slučajevima, to je ono što se zove automatizacija mreže.

Naravno, put do tog nivo je dugotrajan i zahtijeva relativno mnogo ulaganja. Ali kao i većina savremenih tehnoloških riješenja donosi brzi povrat ulaganja. Mnogobrojne su prednosti automatizirane mreže, a prije svega to su uštede zbog skraćenog vremena isključenja, a posebno neplaniranih. Naime, sve više se u zakonodavstvo uvodi kategorija penala za neisporučenu električnu energiju, gdje je stavka za neplanirana isključenja višestruko veća od iznosa penala za planirana isključenja. Osim toga neplanirana isključenja mogu prouzrokovati velike štete u industrijskim procesima.

Put do automatizacije srednjenaponske mreže vodi preko:

 • uvođenje mreže kablovskih i linijskih (dalekovodnih) indikatora kvara za prepozavanje i javljanje kvara u elektro mreži
 • planiranjem sisitema za upravljanje mrežom (manuleno ili poluatomatski)
 • nadzor i upravljanje srednjenaponskom mrežom pod kontolom odgovornog osoblja
 • programiranje djelovanja automatskog sistema djelovanja mreže uz pomoć odgovarajućeg hardware-a i programske opreme

Velika prednost sistema koji nudi Nortroll je:

 • ogromno iskustva sa projektima širom Svijeta
 • sistemi djeluju u različitim srednjenaponskim mrežama i u različitim klimatskim uslovima
 • široka paleta tehničkih riješenja koja su prilagodljiva lokalnim zahtjevima
 • sistem je kompaktan i sadrži sve potrebne elemente za djelovanje sistema
 • fleksibililnost koja omogućava uključivanje u sistem već ugrađene opreme drugih proizvođaća

Ukratko, sa jednim sigurnim i pouzdanim partnerom, što potvrđuje duga lista refernci, moguće je izgraditi pouzdan sistem za potpunu automatizaciju srednjenaponske mreže.

ComTroll 115C

ComTroll 115C
ComTroll-115C ComTroll 115C je radio modul kratkog dometa od 2,4 GHz za integraciju linijskih indikatora Line Troll 110 Eμr/Tμr sa RTU-ima odnosno SCADA sistemima.

Dizajniran je za obradu podataka iz:

 • do 3 pojedinačna LineTroll Eμr/LineTroll Tμr (sa integrisanim radiom kratog dometa
 • do 3 “grupe”, od kojih se svaka sastoji od 3x LT 110Eμr/LT 110 Tμr, na primjer na mjestima grananja.

ComTroll 115C Quick Link Collector omogućava daljinsko programiranje Line Troll 110Eμr/Tμr sa zemlje.

Detaljniji pregled karakteristika i korisnički vodič možete preuzeti u PDF formatu na slijedećim likovima:

 

ComTroll 155 RTU

ComTroll 155 RTU
ComTroll 155 je standardna daljinska terminalna jedinica (RTU) za motorizirane rasklopne uređaje i rastavljače, kao i aktuatore za prekidače nadzemnog voda.

To je kompaktni RTU, koji nudi jednostavno rješenje za rad jednog pogona ili jedne motorizirane sklopke. Isporučuje se s ormarićem za vanjsku ugradnju. U velikim radio mrežama ComTroll 155 može se konfigurirati kao repetitor.

Udaljene terminalne jedinice (RTU)
Nortroll je uložio sve napore u razvoj RTU-a s najmanjom mogućom potrošnjom energije. Dizajnom je olakšavano punjenje solarnim panelima i za rad u najzahtjevnijim klimatskim uslovima.

Detaljniji pregled karakteristika i korisnički vodič možete preuzeti u PDF formatu na slijedećim likovima:

ComTroll 220 A1 Actuator

ComTroll 220 A1 Actuator
ComTroll 220 A1 je linearna motorna pogonska jedinica pogodna za rad srednjenaponskih prekidača nadzemnog voda s vertikalnom manipulativnom šipkom.

Zahvaljujući prilagodljivoj dužini hoda i velikoj linearnoj sili, ComTroll 220A1 pogodan je za većinu vrsta prekidača dostupnih na tržištu.

Ima integrisani opružni mehanizam koji omogućava brzo zatvaranje (opcija za zatvaranja vodova pod naponom).

Dostupne su verzije sa solarnim napajanjem i verzije s mrežnim napajanjem, zavisno od vrste komunikacijskog modula i RTU-a.

Detaljniji pregled karakteristika i korisnički vodič možete preuzeti u PDF formatu na slijedećim likovima:

ComTroll 230 RTU

ComTroll 230 RTU
ComTroll 230 RTU je napredniji od ComTroll 155 RTU i može se graditi prema zahtjevima kupca.

To je niz vanjskih stanica za rad već motoriziranih rasklopnih uređaja kao što su preklopnici i rasklopne razvodne jedinice. ComTroll 230 uključuje GPS jedinicu koja pruža vrlo precizne podake o vremenu događanja na RTU-u.

Može se opremiti različitim RTU karticama s različitim operacijami i protokolima.

Detaljniji pregled karakteristika i korisnički vodič možete preuzeti u PDF formatu na slijedećim likovima:

ComTroll 333 ICU

ComTroll 333 ICU
Indikatorska komunikacijska jedinica ostavruje komunikaciju s NetTroll mikro SCADA sistemom putem SMS-a.

Uređaj se može koristiti kao opći komunikacijski modul za NorTroll-ove indikatore kvara, kao i opremu drugih proizvođača putem svojih 8 digitalnih ulaza, 4 analoga i 4 relejna izlaza. (8 releja nije obavezno). Uređaji također imaju serijski priključak za serijsko povezivanje s opremom drugh proizvođača. (EIA 485)

ICT ComTroll 333 posebno je prikladan zajedno s ComTroll 115C QuickLink kolektorom . ComTroll 115C komunicira s do 9 LineTroll 110EµR indikatora prolaza fazne smetnje putem radio veze na 2,4 GHz.

Detaljniji pregled karakteristika i korisnički vodič možete preuzeti u PDF formatu na slijedećim likovima:

 

ComTroll 333 RTU

ComTroll 333 RTU
Primarna funkcija ComTroll 330 RTU je nadgledanje i nadzor nadzemnih vodova i kabelskih razvodnih uređaja.

O svakom alarmu izvještava centralni kontrolni sistem slanjem SMS poruke ili GSM podatkovnom (CSD) vezom. Kritične poruke kao položaj razvodnog uređaja uvijek šalje CSD. Korisnik može postaviti sekundarne alarme da koriste SMS ili CSD. Ako CSD veza ne uspije, jedinica se pokušava ponovo povezati tri puta. Ako CSD veza i dalje ne uspije, šalje se SMS kako bi se osiguralo da centralna jedinica prima sve alarme ili događaje.

Tijekom dizajna ovog proizvoda, NorTroll je uložio sve napore u stvaranje RTU-a s najnižom mogućom potrošnjom energije, omogućavajući jedinici da radi dulje vrijeme tokom gubitka punjenja. Dizajniran za olakšavno punjenja solarnih panela i za rad u najzahtjevnijim klimatskim uvjetima.

ComTroll 330 RTU dostupan je u verziji gdje je GSM modem zamijenjen Ethernet priključkom. (ComTroll 333 RTU Ethernet). Korišteni je protokol IEC60870-5-104, što znači da se može instalirati u većinu SCADA sistema bez potrebe za SCADA pristupnikom.

Dodatni analogni i digitalni U/I mogu se dodati pomoću jedinice ComTroll 333 Slave. Podređena jedinica ima 4 analogna, 8 digitalnih ulaza i 8 relejnih izlaza te je serijskim priključkom povezana s 333RTU.

Detaljniji pregled karakteristika i korisnički vodič možete preuzeti u PDF formatu na slijedećim likovima:

 

ComTroll Repeater

ComTroll Repeator
Samostalni repetitor ComTroll temelji se na istom hardveru kao i ComTroll 155 RTU/ICU.

Rpetitor se može konfigurirati za usmjeravanje signala do određenih raspona adresa, održavajući radijski promet na minimumu radi maksimalne propusnosti.

Bilo koji Nortroll RTU može se konfigurirati kao kombinirani repetitor koji proširuje radio pokrivenost do udaljenih stanica koje su dalje u mreži.